Selasa, 15 Oktober 2013

(Zlurpp!! Aidiladha) Agar-agar gula merah boyan

Hai, di dapur ada gula merah dari boyan Indonesia. Jiran ED dah lama bagi gula merah tu.. Jadi, disebabkan semua ahli keluarga ada di rumah, ED jadikan gula merah tersebut agar-agar santan gula merah. Bukan magic tapi kena masak. Jom, ED kongsikan proses2 menyiapkan agar2 ini...

Ini gula merah pemberian jiran ED. Dia orang boyan Indonesia. Jadi, ED namakan gula merah ini sebagai gula merah boyan. Gula merah ni dari Indonesia.

Cairkan gula merah.

Masukkan santan, gula pasir dan daun pandan..

Masukkan agar2..

Didihkan..

Sejukkan seketika..

Masukkan dalam bekas dan tunggu sampai keras..

Dah keras, potong dan makan.. Zlurpp!!

Rasa manisnya sedang2 sahaja... 

Mudahkan? ED sempat ambil gambar di atas supaya tidak bosan di dapur. Hehe.. Selamat mencuba! Udada Ubabye!!



ED: ini agar2 Aidiladha. Hehe..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
Blog Hiburan dan Peribadi