Malam ini ED cuba masak kacang pool mudah dan ringkas. Pertama kali cuba ni..
Kacang pool mudah dan ringkas ala EDtv.
ED makan dengan roti ni je.. Dah sedap dah.. Tak letak telur pun. Alhamdulillah, sedap!
Oke, ED kongsi resepinya.
Resipi:
2 biji bawang Bombay (kuning) dipotong dadu
3 biji bawang putih (diketuk)
1 biji lada merah
1 pek kecil kari Adabi
3 biji cili padi (ikut suka)
Daun kari (ikut suka)
1 bungkus daging cincang
2 tin kacang parang Kimball
Garam & ajinomoto
Air
Minyak
Bawang Bombay dan kacang parang dalam tin.
Cara masak:
1. Panaskan minyak
2. Tumis segala bawang, cili padi dan lada merah serta daun kari.
3. Masukkan sedikit air dan kari.
4. Masukkan daging cincang dan air (agak2 ye..)
5. Setelah daging masak, masukkan kacang parang.
6. Biarkan menggelegak dan kacau selalu supaya tidak hangus dan kacang parang hancur.
7. Nak cepat, ED lenyekkan kacang dalam kuali tu..
8. Akhir sekali masukkan garam dan ajinomoto.
9. Setelah pekat, dah boleh dihidangkan.
10. Siap.
Video masak kejap.. kacau hingga pekat.
Resipi diubahsuai daripada pemerhatian ED di instagram.
Mudah kan?
InsyaAllah sedap. Cubalah. Udada Ubabye!!
ED: banyak juga dapat..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan