Selasa, 24 Julai 2012

Char Kuey Tiaw basah ala EDtv!

Hai, anda buka puasa apa semalam? Semalam, buat pertama kalinya ED masak char kuey tiaw untuk hidangan berbuka puasa. Sebab terinspirasi dengan char kuey tiaw Penang, jadi ED pun cuba la wat char kuey tiaw basah. Haha.. ED namakannya Char Kuey Tiaw Basah ala EDtv!

Rupa Char Kuey Tiaw Basah ala EDtv di dalam kuali. Hehe..

 Char Kuey Tiaw Basah ala EDtv sedia untuk dimakan.

Bagaimana? Lulus tak ED masak Char Kuey Tiaw? Apa sahaja bahan2 yang ED guna untuk memasaknya? Sediakan pen dan kertas, salin resepinya di bawah ini! Hehehe...

Char Kuey Tiaw Basah ala EDtv!

Bahan-bahan
A) Bahan2 kisar
27 biji lada kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

B) Bahan2 rencah
sotong
udang
daging cincang
kek ikan
tauge
telur
sawi
** kuantiti ikut suka hati

C) Bahan2 perisa
kiub perisa daging
garam
gula
serbuk perisa
sos tiram
kicap manis

D) Bahan utama
3 bungkus char kuey tiaw
minyak untuk menumis
air secukupnya

Cara-cara
1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan kisar. Campakkan bahan2 perisa di dalam.
3. Masukkan bahan rencah kecuali sayur sawi dan taugeh. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan char kuey tiaw
5. Letak sawi dan taugeh.
6. Siap disajikan. Nak sedap, makan dengan sos cili atau cili padi potong dalam cuka.

Semalam ED rajin masak, hari ini tiba giliran malas pulak datang. Sekejap lagi, ED akan ke bazar berdekatan untuk mencari makanan untuk berbuka. Apa yang sedap dipandang, itulah yang ED akan beli. Okelah, selamat menunggu waktu berbuka dan Udada Ubabye!!




ED: Jarang2 mood rajin masak ni datang..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
Blog Hiburan dan Peribadi