Ahad, 16 September 2012

Apa beza Hari Merdeka dan Hari Malaysia?

Hai, Selamat Hari Malaysia ke 49 kepada semua rakyat Malaysia! Sebagai pengetahuan bersama, apakah beza Hari Merdeka dan Hari Malaysia? ED rasa mesti budak-budak kecik masih tak faham lagi maksud Hari Malaysia ni. Jika anda ditanya tentang perbezaannya, ED dah sediakan skema jawapan untuk anda di bawah ini. Hehe..

16 September adalah cuti Hari Malaysia!

Hari Merdeka disambut di seluruh negara pada setiap 31 Ogos setiap tahun bagi menandakan negara bebas daripada belenggu penjajahan sejak 1511. Manakala, Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Tanah Melayu, Borneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.  

Sedikit info sejarah, pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan hingga ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak. (Sumber: Wikipedia).

 
Tema Hari Malaysia tahun ini.

Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu tahu hal ini walaupun secara umum. Okelah, selamat bercuti dan Udada Ubabye!!
ED: ramai murid2 tanya ED di sekolah pasal hal ni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger

Foto saya
Johor Bahru, Johor, Malaysia
Blog Hiburan dan Peribadi